De kämpar om priset Sveriges bästa villa

villapriset-2015

När de som verkligen kan sin sak – i det här fallet arkitekterna själva – får välja, står kampen om det nyinstiftade branschpriset, som belönar storartad arkitektur i det lilla formatet, mellan objekt utanför Arboga, i Omberg, på Gotland och vid Skånes sydkust. Här presenterar vi fyra stycken nybyggen som inte direkt behövas skämmas för sig!

De är fyra stycken, alla beställda av privatpersoner i stället för offentliga byggherrar som kämpar om det nyinstiftade priset.

– En villa är ett jämförelsevis litet projekt som ofta har hög komplexitet och med hela bredden av våra kompetenser, till exempel inrednings-, landskaps- och husarkitektur, säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Jacob Sahlqvist.

Juryn, bestående av fyra erfarna arkitekter, har valt ut byggnader som blickar framåt, har hög arkitektonisk skärpa med tydliga
anslag och innovativa lösningar.

– Det har också varit viktigt att de har skapats med stort engagemang och inlevelse i den specifika platsen, säger Kerstin Bernow.

 

villapriset-2015-härbret

Härbret, Arboga

Ansvarig arkitekt och byggherre: Erik Persson, General Architecture.
Ur juryns motivering: Härbret visar hur man med något som närmar sig absolut gehör för plats, material och detalj kan förnya och rekonstruera en tradition genom ett konsekvent förhållningsätt till arkitektur.

 

Creek House, Tham Videgård

Creek House, Skånes sydkust

Ansvarig arkitekt: Martin Videgård och Bolle Tham, Tham & Videgård Arkitekter.
Byggherre: Privat.
Ur juryns motivering: Creek är ett experiment som faller väl ut, är självklart på sin plats och ger en rik rumslig variation.

 

villapriset-2015-hamra

Hamra, Gotland

Ansvarig arkitekt: Morten Johansson, DinellJohansson.
Byggherre: Privat.
Ur juryns motivering: Hamra är ett lyckat exempel på en byggnad i tiden, med fina proportioner och hög arkitektonisk skärpa in i minsta detalj, som är väl förankrad i den gotländska byggnadstraditionen.

 

Villa Stupet, Petra Gipp

Stupet refugium, Omberg

Ansvarig arkitekt: Petra Gipp, Petra Gipp arkitektur.
Byggherre: Björn Sandlund.
Ur juryns motivering: Stupet smyger längs med marken och flyger över stupet. Naturen flyttas in och tillsammans med ljusföringen och
materialvalen skapas en serie upplevelser som formulerar platsens magi.

facebook-profile-picture

Johan Magnusson är Plaza Magazines webbredaktör och är inne på elfte året med sin blogg om herrmode. Instagram: johansmodeblogg Kontakt: johan@plazamagazine.com