Han sätter äntligen punkt för dålig flygplatsmat

pontus-frithiof-pontus-in-the-air-arlanda

Arlanda går som tåget, men du åker knappast dit för maten. Det vill krögaren och entreprenören Pontus Frithiof ändra på! Hans senaste projekt: en högtflygande restaurang.

Flygplatsen ökar med hisnande en miljon passagerare per år, men de entreprenörer (det uppges att det bara är två stycken olika) som hittills har delat på ansvaret för mat och dryck har inte satt något vidare avtryck.

I morgon öppnar Pontus in the Air alldeles mellan A- och F-piren i flygplatsens Terminal 5, en våning ovanför SAS incheckningsdisk, men innanför säkerhetskontrollen. Just nivåskillnaden gör att du både har en bra utsikt och slipper flygplatsens sorl.

Restaurangen är uppdelad i tre delar: Brasseriet är en klassisk bistro med mycket att välja på från frukost (bland annat ett riktigt värstingpaket för 895 kronor!) till sena kvällens middag. Servisen garanteras att vara riktigt snabb: har du inte maten, varm som kall, på bordet inom tolv minuter behöver du inte betala den. Och i de två olika vinkylerna ryms över tusen olika artiklar, där fokus ligger på champagne och du på en informationstavla kan se dagens “champagneavgångar”, likt flightavgångarna, till mycket förmånliga priser. Avdelningen Market påminner om en saluhall med öppet kök med skandinavisk mat i form av wraps, sallader och annat som du betalar styckvis och också passar bra som take away till flighten. Har du ännu mer bråttom använder du avdelningen Take Off, där du förbeställer kylda, men ordentliga rätter i Pontus in the Airs egen app, och hämtar upp dem direkt innan avgång.

– Jag vill gärna att gästerna ska ta sig tiden att ta sig ut till flygplatsen lite tidigare för att hinna tillbringa lite tid att äta frukost eller ta ett glas – i stället för att komma hit så sent inpå som möjligt, som jag har upplevt att det varit tidigare. Där har du min ambition, berättar Pontus Frithiof under dagens presentation.

Brasserie1 Brasserie4

Pontus in the Air på Terminal 5 på Arlanda, med skräddarsydd, 60-talsflörtande inredning, signerad designbyrån Koncept Stockholm

facebook-profile-picture

Johan Magnusson är Plaza Magazines webbredaktör och är inne på elfte året med sin blogg om herrmode. Instagram: johansmodeblogg Kontakt: johan@plazamagazine.com