Hon gör ny klädkollektion – av kvarglömda plagg från kemtvätten

tensta-konsthall-standardlängden-av-ett-mirakel-behnaz-aram-03

Här kan man verkligen tala om återvinning! Svenska Behnaz Aram har den senaste tiden kombinerat jobbet som chefsdesigner på &Other Stories med ett riktigt hjärteprojekt – och skapat minst sagt unika kreationer, som du nu kan köpa i butik.

Den här veckan öppnade ett retrospektiv, Standardlängden av ett mirakel, över den Stockholmsbaserade konstnärsduon Goldin+Sennebys konstnärsskap på Tensta Konsthall. Till utställningen har Jonas Hassen Khemiri skrivit en novell, där huvudpersonen jobbar på en kemtvätt, men byter namn till Anders Reuterswärd för att lättare kunna förverkliga sin dröm om att ta sig in i konstvärlden. Med inspiration av novellen har Behnaz Aram skapat en klädkollektion, som, precis som novellen, ju har identitet och transformation i fokus.

Aram har skapat en serie skräddade plagg i en konceptkollektion som är unisex för dam och herr genom att dekonstruera och sy om kläder som lämnats kvar på olika kemtvättar i Stockholm.

tensta-konsthall-standardlängden-av-ett-mirakel-behnaz-aram-04

Vilka element från Khemiris novell har du plockat in i designen?

– Många av skjortorna har blivit doppade i färg, vilket kan ses som en referens till när huvudpersonen får svarta fingrar efter att inte ha använt handskar under en färgning, säger hon. Man kan också tolka de skräddarsydda plaggen som en vilja att skapa sig själv på nytt. Huvudpersonen i novellen tar sitt nya namn med förhoppningen om att kunna lämna jobbet på kemtvätten – och eventuellt delar av sin historia – bakom sig och i stället satsa på en konstnärlig karriär. Kollektionen bär spår av en sådan entreprenörsambition där de doppade och skurna skjortorna kan ses som en uppdaterad version av den klassiska kontorsstilen. Likt karaktären i novellen, präglas kollektionen av en framåtblickande anda och ett sökande efter ett nytt “jag”.

tensta-konsthall-standardlängden-av-ett-mirakel-behnaz-aram-01

tensta-konsthall-standardlängden-av-ett-mirakel-behnaz-aram-02

Standardlängden av ett mirakel är öppen till den 15 maj. Lika länge finns plaggen att se på och köpa i herrkonceptet A Day’s Marchs butik på Kungsgatan 3 i Stockholm. Priser mellan 1 150 och 4 450 kronor.

facebook-profile-picture

Johan Magnusson är Plaza Magazines webbredaktör och är inne på elfte året med sin blogg om herrmode. Instagram: johansmodeblogg Kontakt: johan@plazamagazine.com