Nya jätterestaurangen gör socker helt förbjudet

Äntligen tar fler och fler tunga matmakthavare sitt ansvar och tar steg iväg från härliga, men farliga sockret.

– Folk tycker att man blir tjock av socker. Det är det lilla problemet. Att äta mycket socker är som att röka två paket cigarretter om dagen, säger nutritionisten Fredrik Paulún.

I morgon slår krogprofilerna Danyel Couet, Jonas Svensson och Melker Andersson upp portarna till sin nya restaurang mother.

Med 500 platser på 1 000 kvadratmeter är den en av Sveriges största, och öppen från tidig morgon till sen kväll. Hälsoprofilen är tydlig och som gäst bestämmer du själv hur mättande eller balanserad den rätt du beställer ska vara.

Och inte nog med det:

– Vi tar helt och hållet avstånd från raffinerat socker på Mother. Det har varit en utmaning. Vi har testat fram olika sätt att göra det här lika gott, eller godare, säger Danyel Couet och Jonas Svensson.

Inte ens desserterna kommer undan från förbudet. I stället använder man exempelvis kokosblomsocker och reducerad fruktjuice. Fredrik Paulún applåderar initiativet, och tipsar också om honung, lönnsirap och rårörssocker, som innehåller antioxidanter, mineraler och vitaminer och som dessutom har lägre GI (glykemiskt index) än vitt, raffinerat socker. 

mother ligger i Mästerhuset på Mäster Samuelsgatan 19 i Stockholm. Vill du höra Fredrik, Danyel och Jonas prata mer om satsningen kan du lyssna på Krogpodden här.

Fler ställen utan socker: Happy M Kitchen i Göteborg, Food & Lifestyle Organic Café i Malmö och The Green Queen by Mälarpaviljongen i Stockholm (sommaröppet).

facebook-profile-picture

Johan Magnusson är Plaza Magazines webbredaktör och är inne på elfte året med sin blogg om herrmode. Instagram: johansmodeblogg Kontakt: johan@plazamagazine.com