Mattan med invävda ädelmetaller till Skandinavien

En designer ständigt på jakt efter världens vackraste former och färger. Hans sista och mest eftertraktade verk tar mattan till en ny nivå – och kommer till Skandinavien i år.Carlos Vera Dieppa slutade onekligen på topp. Mattan Verdi blev det sista han gjorde, och med sin exklusiva design, de invävda ädelmetallerna och en komplicerad vävteknik ansågs mattorna länge vara för dyra för allmänheten. Därför hamnade de få som tillverkades i hans eget och i vänners hem. Men när sonen Carlos (jo, han också) nyligen tog över produktionen släpptes de på marknaden, och sedan dess har några av världens mest kända och välbemedlade namn fyllt orderböckerna.

– Carlos Vera Dieppa sa själv att mattorna var ett konstverk för golvet, “a masterpiece at your feet”, vilket känns både spännande och sant, särskilt när man ser vad ljusreak­tionerna i mattan kan göra för känslan i ett helt rum. Intresset har varit stort från både kunder och inredare, säger Carl-Johan Barnekow, som i år har tagit mattorna till Skandinavien.

Mattorna inreder prestigekunder som Bergdorf Goodman och Holland and Sherry i London och L.A., Sadler’s of London, Gunni & Trentino i Spanien och Lelievre i Paris återfinns bland återförsäljarna.

Vad som gör just Verdi så speciella? Ja, den vävs med ett speciellt colombianskt fiber som utvinns av fique-växten, och väl valda trådar av koppar och tenn vävs sedan in. Resultatet vill tillverkaren ska utstråla ett subtilt sätt att reflektera sin omgivning och utstråla skönhet, elegans och styrka. Både fibrer och färger är helt och hållet naturliga och biologiskt nedbrytbara, och varje matta skräddarsys för att passa ägarens önskemål med över 100 möjliga kombinationer.

– Ofta väljer inte kunden mellan en Verdi och en vanlig matta på grund av den höga prisbilden och dess unika design, berättar Carl-Johan Barnekow. Kunden väljer snarare mellan en Verdi eller tavla, staty eller annan inredningsdetalj. Konst för golvet, kan man säga.

I år finns upp till 50 mattor tillgängliga för beställning i Skandinavien, och två av landets yngre miljardärer återfinns på kundlistan. Priset är omkring 10 000 kronor/kvadratmeter.

 

Modeprofilen Nina Garcia och två svenska miljardärer på Verdis kundlista