Designmärket har erövrat världen – nu vill de hitta Hem

Med USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike som största marknader är grundaren Petrus Palmér nya mål ett rungande genombrott på sin hemmamarknad. För Plaza berättar han om framgångarna – och höstens största lansering.

Designvarumärket Hems egenutvecklade kollektioner är formgivna av några av de mest tongivande nationella och internationella designerna just nu, med namn som Luca Nichetto, Nendo, Max Lamb, Gemma Holt, Form Us With Love, Pauline Deltour, GamFratesi, Sylvain Willenz och Lars Beller Fjetland. Men väldesignat ska inte automatiskt behöva kosta skjortan:

– Produkterna karaktäriseras av unik design och hög kvalitet till rimligt pris. Hem säljer direkt på Hem.com och tar bort alla mellanhänder, för att på så vis hålla nere priset, säger Petrus Palmér.

Och nu släpper ni stolen Udon Chair av Staffan Holm. Den har beskrivits som en modern version av den klassiska bistrostolen och ska fungera till såväl matbordet som skrivbordet. Hur vill du själv sätta ord på den?

– Den hämtar inspiration från många håll: den danska snidade trästolen; den klassiska Thonet-stolen och japanskt hantverk. En skulptural stol som passar in på många ställen. Vi känner att det är en riktig instant classic.

Varför är den så viktig för er? Vad sticker ut jämfört med konkurrenterna?

– Staffan Holm är en av våra mesta designers och Udon är, i mitt tycke, hans mästerverk. Genom att skiktlimma benen har vi kunnat minimera antalet delar och fått en väldigt hållbar stol, som är otroligt bekväm att sitta i. Den här typen av genomarbetad produkt ser man faktiskt inte ofta nu för tiden och är resultatet av otaliga modeller, skisser och prototyper. Det är en enormt väldesignad och välgjord stol i solid bok till ett grymt bra pris.

Och nu nyanställer ni 20 personer och flyttar huvudkontoret och showroom till Stockholm?

– Ja, till Sven-Harrys guldbyggnad i Vasaparken. Det är en fantastiskt passande lokal för oss med både stram arkitektur och värme i samma rum. Här kommer vi visa upp kollektionen och sprida mer och bättre design till Stockholm!

Udon av formgivare Staffan Holm produceras i bok, tillverkas i Europa och kommer i fem utföranden – lackad bok, betsad kleinblå, mörkgrön, svart och kastanjbrun – till vad Petrus mycket riktigt beskriver som “ett grymt bra pris”: 2 900 kronor