Sveriges nya designhopp

Skotte flyttar till Stockholm, stationerar sig och kärleken till sitt andra hemland blir minst sagt besvarad. I går kväll mottog Nick Ross ett fint designerpris – och vi har pratat med honom.

 

Nick Ross är årets vinnare av formgivarpriset Formex Nova som årets nordiska formgivare 2011 för att, som det beskrivs, “främja nordisk design skapad av en ännu relativt oetablerad formgivare inom den nordiska inredningsbranschen”.

I sitt arbete undersöker han vilken roll historia och berättande har och hur vi uppfattar världen omkring oss, genom att arbeta med teman som plats, ursprung och vilken roll fiktion spelar i tidigare och nuvarande samhällen. Rent
estetiskt tycker han om friktionen mellan det eleganta och det brutala.

– Jag växte upp i Skottland men har svensk mamma. Jag jobbade i Nederländerna och efter min kandidat i Stockholm med Front. Jag sökte till Konstfack, där jag gick ut 2013, och har sedan dess jobbat själv i Stockholm.

Hur ser arbetet ut?

– Jag arbetar både med egeninitierade projekt, där jag i de flesta fall har en historisk eller kulturell historia som jag vill berätta, och med briefar från möbelproducenter, där jag försöker implementera de visuella formerna och referenserna från de självinitierade projekten in i den marknaden. De flesta designer är försiktiga med att röra sig mellan dessa två forum, men jag tror att den friktionen är viktig för att hålla produkterna fräscha.

Hur känns det för dig att vinna priset?

– Jättekul! Det är nästan svårt att riktigt förklara känslan – jag försöker gå min egen väg och det känns kul att det uppskattas. Som en utmärkelse med ett ekonomiskt värde, som går till att skapa och ställa ut nya arbeten, är Formex-priset mycket viktigt, eftersom det stöttar unga skandinaviska designer i ett tidigt skede i karriären. De flesta andra priser jag känner till för unga formgivare fokuserar på de projekt som presenterats. Här skiljer Formex sig eftersom det handlar om formgivaren och dennes hela produktion hittills. Det är en härlig känsla att få en utmärkelse baserad på mig som designer snarare än på ett enskilt projekt. Det blir mer personligt så, antar jag.

Vad har du för projekt på gång framöver?

– Jag kommer börja mitt samarbete med min gallerist Johnson Trading Gallery i New York, med en förhoppning om en utveckling av mitt senaste projekt Last of the Free, eller ta fram helt nya grejer. Just nu är ingenting spikat, förutom att det kommer komma ut nyheter till Möbelmässan (i februari, reds. anm) med danska Menu.

Juryns motivering: Nick arbetar metodiskt med material och form och visar en osviklig känsla för
gestaltning. Volymerna är välavvägda och språket personligt, ofta med en humoristisk twist och
en historisk referens. Samtidigt som han utmanar traditionellt estetiska och ekonomiska värden
med en befriande respektlöshet.

Spraymålat bord i carraramarmor, White Lies, Nick Ross