Intervju: Exklusivt möte med Alexander Skarsgård!

Efter succén med HBO-serierna Generation Kill och True Blood är han nu en etablerad storstjärna med titelrollen i nytolkningen av Tarzan. Plaza Magazine mötte Alexander Skarsgård på filmfestivalen i Berlin.

Inför Berlin skrev svenska medier om dig som ”Hollywood-hunk”. Vad tycker du om det?

– Äh, dom får kalla mig vad dom vill. Jag har inte ägnat nån tid åt att tänka på det.

Du flyttade nyligen från Los Angeles till New York. Var bor du?

– Jag bor i East Village. Det var alltid min avsikt att bo i New York. Nu när jag blivit mer etablerad kändes det rätt att flytta dit. Man kan gå omkring där, man är inte tvingad åka bil. Visst finns det paparazzis även i New York, men det är inte som i L.A. I New York är det lättare att försvinna i folkmängden. I L.A. kan du inte gå på gatan. Även om du inte är känd så tittar folk på dig – titta, där är nån som är ute och promenerar. Det är lättare att smälta in i New York.

Hur etablerad känner du dig nu?

– Tillräckligt etablerad för att inte behöva känna stress över att inte vara i L.A. Självklart känner alla inte till allt jag gjort, men det är tillräckligt mycket för att mina agenter i L.A. Om dom tycker jag ska jobba med någon, så kan dom skicka DVD:er på mina filmer, och det är ju ganska enkelt att flyga över till L.A. om det är något möte.

Vad får du för erbjudanden?

– Ganska blandat, från studiofilmer till indiefilmer till utländska filmer. Jag sitter och läser och går på magkänsla, vad man går igång på. Vissa skådisar har ju produktionsbolag och utvecklar egna projekt och jag är ganska nyfiken på det. Det är ett intressant sätt att komma in tidigare i en kreativ process än att sitta och vänta på ett färdigt manus. Jag skulle vilja göra det lite mer.

I Los Angeles hade du mängder med svenska vänner. Är det likadant i New York? Känner du exempelvis Eva Dahlgren och Efva Attling?

– Jag hängde inte så mycket med svenskar i L.A., utom Björne Larson, som är en av mina bästa vänner. Men det är inte så att vi var ett stort svenskt kollektiv i L.A. Dom flesta av mina polare där är inte svenskar. Jag känner ju Malin Åkerman, men det är inte så att vi umgås mycket. Och i New York så har jag några svenska kompisar, som en väldigt god vän hemma från Söder, som är reklamare, och vi hänger mycket. Annars är det väldigt mycket blandat, en av mina bästa vänner är från Island, en annan är från Uruguay. Eva och Efva bor ganska nära mig.

Vad gör du i New York på kvällarna?

– Hänger runt i barerna i East Village.

Du fyller 40 år i höst. Hur ska du fira?

– Nja, jag vet inte, har inte tänkt så mycket på det.

Hur känns det?

– Jag vet inte, jag har aldrig fyllt 40 förr. Men jag brukar inte köra stora födelsedagsfester. När jag fyllde 30 stack jag till London med en kompis över helgen, så det kanske blir någonting liknande. Jag har ingen åldersstress, fast jag inte har barn.

Har du planer på barn? På att gifta dig?

– Vi får se vad som händer. Inte för att jag vill vänta till jag är 64, men det är ganska spännande att se farsan med småbarn. Jag har ganska mycket energi kvar, så jag känner ingen råstress.

Är du fast rotad i USA nu, eller kan du tänka dig att flytta tillbaka till Europa?

– Ja, för fan, jag kan tänka mig att flytta tillbaka. Jag tar det lite som det kommer. Jag var sugen på att flytta till New York och jag trivs bra där nu, men jag saknar också Sverige och jag gillar verkligen Europa. Så mycket kan hända –jag kan mycket väl tänka mig att flytta hem.

Vad tror du Tarzan kommer innebära för dig?

– Ingen aning. Det är ju absolut det största jag gjort. Det var en fantastisk upplevelse att spela in den, så jag är bara peppad på att den ska komma ut och att folk ska få se den. Vad det sen kommer att ge, det vet jag inte.

Hur kände du när det publicerades en bild på dig ur filmen och tidningarna skrev ”kolla sexpacken”?

– Då var man hunk igen. Så får det vara.

Blir det en uppföljare?

– Ja, när det kommer till så stora högbudgetfilmer så hoppas dom ju att det ska bli en franchise. Studion hoppas på det, men det beror ju helt på hur den går.

Hur är Margot Robbie, som spelar Jane?

– Underbar. Och väldigt ohollywoodsk. Hon kommer från Australien, beachmiljö, och gillar att hänga på sunkiga barer och dricka bärs. Och noll ego. Inga divalater. På helgerna åkte hon till Amsterdam och bodde på hostels eller till Skottland och campade. Ganska unikt för någon som är en så stor Hollywoodstjärna.

Alexander Skarsgård

Yrke: Skådespelare
Ålder: 39 år
Aktuell: Med titelrollen i Legenden om Tarzan och polisfilmen War on Everyone.
Karriär: Gjorde filmer som Hundtricket i Sverige på 00-talet. Slog igenom med HBO-serierna Generation Kill och True Blood 2008.
Kommande: Tv-serien Big Little Lies med Nicole Kidman och Reese Witherspoon.
Text: Gunnar Rehlin