Svenska vintagerariteterna tillgängliga för alla

Glöm auktionshusens dolda och lite mystiska värld – nu drar de på svensk turné och blir mer synliga än någonsin. Men läget för fynd är lika bra som vanligt!

När Bukowskis renoverar lokalerna i Berzelii park i centrala Stockholm tar de tillfället i akt att synas på fler ställen. Därför tar visningen av auktionen Fashion & Timepieces den här veckan över Ljusgården på NK i Stockholm, och låter besökarna se kläder, accessoarer och klockor från Chanel, Hermès, Rolex och andra kända modehus och urtillverkare.
– Vårt mål med fashion-auktionerna är att göra det relativt ouppnåeliga tillgängligt för många fler. Inte bara för att hylla modegenierna bakom kollektionerna utan också för att vi älskar tanken på nyanvändning och att fler ska få glädjas åt de fantastiska kreationerna. Dessutom är priserna ofta överkomliga, säger Malin Sveholm, specialist på området Fashion på Bukowskis.

Nytt är också ett urval av de mest eftertraktade armbandsuren.

– Jag ser fram emot att ge besökarna en möjlighet att dras in i klockornas egna och mycket spännande historia – en historia som hänger tätt samman med flyg- och rymdteknik, Hollywood och extremsport, säger Mikael Wallhagen, klockspecialist på auktionshuset.

Smakprov ur Fashion & Timepieces

Väska, Chanel

Chanel skapade 1955 en av världens mest kända väskor. Syftet var att göra den perfekta vardagsväskan som var lika snygg på utsidan som smart på insidan. Här är en variant i lila päls, en av de hetaste trenderna hösten 2016.

Armbandsur, Omega Speedmaster

En av världens mest kända kronografer är Omega Speedmaster, klockan som NASA efter noggranna tester valde att utrusta alla sina astronauter med. Klockan var den första att ha Tachymeterskalan på en ring utanför glaset vilket senare blev populärt bland de flesta tillverkare. Speedmastern har i princip haft samma design sedan lanseringen 1957.

Armbandsur, Rolex Oysterquartz

Under 1970-talet rådde det brist på quartz, så Rolex utvecklade ett batteridrivet urverk som tickar fram en sekund i taget, till skillnad från de flesta andra modeller där sekundvisaren flyter fram.

Visningen på NK den 27 september till den 2 oktober kommer att åtföljas av en onlineauktion på bukowskis.com med start den 3 oktober