Därför ska du ägna sin söndag åt serien The Get Down

Netflix har gjort det igen! Plazas Robin Douglas Westling listar sina skäl till varför The Get Down är (ännu) ett måste.

Det måste vara någonting speciellt när ”Har du tittat på Netflix nya serie The Get Down?” är frågan jag ställt till snart sagt varenda människa som jag spenderat mer än fem minuter med under de senaste dagarna.

Netflix nya hiphop-serie The Get Down släpptes förra fredagen och har gjort succé världen över. Projektet har varit under arbete i tio år och innefattar en all-star line-up som bidrar till att hela projektet har gott loss på 120 miljoner dollar. Det gör den till en av världens dyraste produktioner, enligt GRM Daily och Mr Porter. Regissören Baz Luhrman har inte helt oansenliga The Great Gatsby, Australia, Romeo + Julia, Moulin Rouge! och Stricly Ballroom på cv:t, och NAS och grandmaster Flash finns med som exekutiva producenter. Så ja, detta är ju en ganska big deal

The Get Down utspelar sig i Bronx under sent 70-tal. Vi får följa tonåringen Ezekiel (Justice Smith) och hans vänner Dizziee, Ra-Ra, Boo-Boo, Mylene och Shaolin Fantastic, som dagligen kämpar med sin passion och sina drömmar inom musik och poesi i en stadsdel som aldrig slutar brinna och där våld, mord och skottlossningar är vardag.

Här är mina tre viktigaste skäl till att börja titta på serien:

Avsnitt 6, 21:02: Den exakta tidpunkten när en av seriens bästa och viktigaste scener startar. Dizziee (Jaden Smith) besöker en hemlig klubb för människor med fria själar och kroppar, och känner sig plötsligt helt fri. Framträdandet som mimas till låten Telepathy av en kvinna klädd i guld är något alldeles storslaget, som både jag och Plazas modechef Robert Nordberg hyllar. Låten skrevs av SIA för att hedra offren för terrorattentatet på HBT-q klubben i Orlando.

Modet: 70-talet är ett årtionde i stil, som ju återspeglas i samtidens modetrender, där vi ser ett antal modehus influeras av dess retrolook. Tänk: Gucci. The Get Down står för en hög modegrad med jeans, printade t-shirts, glitterklänningar och flares. Nästa gång du har klädångest kan du enkelt kapa några looks från serien – det kommer i alla fall jag att göra!

Fantastic Four Plus One’s solidariska vänskap: Citat: “From now on, whatever goes down, we go down together. That’s how it gonna go down in the get-down. That’s how it gotta be. If one man fall, we all fall. Like they say: ‘You gotta stand for something, or you’ll fall for anything.’”

Musiken: Aldrig någonsin tidigare i mitt liv har en tv-serie levererat musik på den här nivån. Soundtracket finns att köpa på iTunes om ni vill tjuvlyssna innan ni börjar titta. The Get Down är även fylld av en rad kända musiker och kompositörer, såsom Walter Murphy, The Rolling Stones, Stevie Wonder, Arheta Franklin och Jackson 5. Ren njutning!

Text: Robin Douglas Westling