Svenskens magnifika supervillor – för världens allra rikaste

Superhouse Boat-Dock-House Big Sky View

Här är projektet som tar ett nytt boende till nästa nivå. Som kund bestämmer du helt och hållet hur du vill utforma det – och mannen bakom är svensk!

Magnus Ström hamnade i Storbritannien genom sina arkitektstudier i Portsmouth på 1990-talet. Efter åtta år på John Pardey Architects startade han eget kontor, Strom Architects, i Lymington på engelska sydkusten. Nu sjösätter han sitt nya projekt Superhouse – 30 skräddarsydda villor som inriktar sig på en smal målgrupp av UHNWI:s (Ultra High Net Worth Individuals).

Hur föddes idén?

– Superhouse är ett initiativ skilt från Strom Architects. Jag arbetade under åtta år intill en av världen bäst och mest kända Superyacht-designers, Ed Dubois. Det som imponerade mig mest med båtarna var designen, storleken och de tekniska lösningarna. Byggkvaliteten är också helt suverän. Kvaliteten går inte att jämföra med den i byggnadsindustrin. Jag frågade mig “varför kan inte hus nå samma nivå av design, kvalitet och yrkesskicklighet? Varför finns det Superyachts, men inte Superhouses?”

Hur skiljer det sig från dina andra projekt?

– Det skiljer sig från våra vanliga projekt på samma sätt som en 40-fotsbåt skiljer sig från en Superyacht. Det handlar dock inte bara om storlek och kostnad. Hela attityden och inställningen till projekten är annorlunda. Superhouses reflekterar livsstilen de representerar. Det finns inget som är omöjligt. Självklart är vi huvudansvariga för formgivningen, men vi för även samman talang från olika discipliner så att vi kan skapa det unika.

Vilka tre ord kan beskriva din arkitektur?

– För oss är det fyra ord: “Structure”, “Details”, “Materials” och ”Order”. De här fyra begreppen är en röd tråd som man kan se i alla våra projekt, och det är helt enkelt en approach till arkitektur som är rotad i att man kan bygga vacker arkitektur från ett tektoniskt perspektiv. Kändisarkitektur i dag handlar bara om form, och det är inte riktigt min grej.

Vad ingår i ett Superhouse?

– Vi vill att det skall finnas en känsla som uttrycker vårt etos. Men vad som specifikt ingår beror helt på projektet och klienten.

Var kommer husen att byggas?

– Vi levererar Superhouse till klienten – the world is your oyster. Det kanske ska stå på en plats där du kan åka skidor till entrén, eller någonstans där du kan ha din Superyacht i viken utanför. Eller kanske mitt i stan där ditt Superhouse är den ultimata takvåningen. Det är upp till klienten.

30 Superhouses, varför limitera dem?

– En limited edition är alltid mer attraktivt, ungefär som konst. Därefter får vi se!

Superhouse Dusk Living Room View Full 2

Superhouse 00 är det första huset i projektet. Akvariumkänsla och väldigt, väldigt mycket mer kostar från 25 miljoner pund

Arkivet